ژل رویال ( شاه انگبین) ژله رویال ( یا ژله شاهانه/ ژله سلطنتی) ماده ای است که به وسیله یک جفت غده مغ زنبوران کارگرترشح میشود ودرترکیبات این ماده فوقالعاده مغذی 12% پروتئین،5% چربی وجود داردوهمچنین سرشارازویتامینهای A،C،E،D وبه ویژه ویتامین های گروه B(B1-B2-B6-B12) وموادمعدنی مانند سدیم ، پتاسیم ، فسفر، منیزیم ، کلسیم ، منگنز ، آهن، روی ودرصدی هم مواد ودارویی بود که دردرمان بسیاری ازناتوانیها وبیماریها موثراست. ازجمله : کاهش دهنده ی چربی خون، تنظیم هورمونها ، کمک به باروری وشتاب بخشیدن دربهبودی ناتوانی جنسی ، کمک به رشداستخوانها ، محرک رشد ، اشتها آور، رفع تصلب شرایین ، بهبود رماتیسم مفصلی، درمان افسردگی ، افزایش مقاومت بدن دربرابرعفونتها وجلوگیری ازپیری زودرس،
دلیل جمعآوری ومصرف این ماده مغذی دراین است که دانشمندان ملاحظه کردند آنهایی که درتمام مدت رشدشان با ژله رویال تغذیه میکنند قادرند 5 تا 6 سال زندگی کنند وتوانایی تولید مثل راهم داراباشند. حال آنکه سایرزنبورها (کارگرها) که فقط 3 روزاول زندگی ژله مصرف میکنند تنها 5 تا 6 هفته زنده میمانند وتوانایی جفتگیری وتولید مثل راندارند.بنابراین خواصی درژله وجود داردکه ملکه ها 50 برابربیشترعمرکرده وتوانایی تولید مثل رانیزحفظ میکنند. نحوه نگهداری : به خاطروجود آنزیمها وهورمونهای موجود درژله رویال بهتراست. ازتماس بانورواکسیژن هواجلوگیری نمود تا تجزیه نشودوبدین سبب باید حتما درفریزرنگهداری شود.
روشهای استفاده از ژله رویال: مصرف ژله رویال بصورت خالص: که بهترین روش مصرف آن به این شکل ازطریق زیرزبان قراردادن مقدارکمی حدوداً 6/0 گرم است. بسته بندیهای ژله به شکل بسته های 10 گرمی است که برای افرادعادی ( باوزن حدود 60 کیلوگرم) باید یک بسته 10 گرمی در 20 روزمصرف گردد. یعنی هرروزمقدارکمی (به اندازه 5/0 گرم- اندازه یک نخود) رادرزیرزبان قرارداده شود تا ازطریق خون جذب شود. بدین ترتیب بیشترین تاثیرراخواهدداشت. باواردشدن ژله رویال به دستگاه گوارش وجذب ازطریق روده ها تاثیرآن کمترخواهدشد.
2) روش دوم: مخلوط باعسل ، دراین روش 3 گرم ژله در 125 گرم عسل مخلوط میشود. این عسل حدوداً 18 ماه قابل نگهداری است، که هرروزصبح ناشتا یک قاشق مرباخوری ازاین مخلوط را زیر زبان قرار داده تا بابزاق مخلوط گردد. مصرف هر 125 گرم عسل وژله باید حدوداً 10 روزطول بکشد.
خواص ژل رویال: * سبب افزایش طول عمرشده وازپیرشدن بافتها جلوگیری میکند. * تقویت کننده ونیروزاست وبرای درمان ضعف،لاغری وکم اشتهایی همچنین جهت رفع خستگیهای شدید به کارمیرود. * به بهبود بیماری بدخیم وصعب العلاج کمک میکند. * محرک عمومی وتنظیم کننده سوخت وسازبدن است. * ضدکم خونی وتنظیم وتقویت کننده نیروی جنسی است. * مصرف آن دردوران یائسگی سفارش شده است
این عسل بسیارمقوی وبرای اغلب بیماران که نیازبه تقویت دارند مفید است. این عسل غذای ملکه درکندوی عسل میباشد. ملکه تا آخرعمربا ژل رویال (شاه انگبین) تغذیه میکند وبه نظرمیرسد که این نوع غذاباعث به وجود آمدن اختلافات اساسی بین زنبورهای ماده وملکه میگردد به طوریکه طول مدت زندگی ملکه بیش ازپنجاه ودوبرابرطول زندگی زنبورهای کارگراست وازلحاظ حجم نیزملکه دوتاسه برابر کارگرها میباشد. بطورسنتی به عنوان طولانی کننده جوانی وبهبود دهنده زیبایی پوست شناخته شده است. شواهدنشان میدهد که این ماده انرژی را افزایش داده ، اضطراب ، کمبودخواب، بالاوپایین بودن خلق،کمبودحافظه راکاهش داده وباعث قویترشدن سیستم ایمنی میشود .
بره موم
ساخته شده ازتکههای رزین یا صمغ تراوش شده ازجوانه یا تنه برخی درختان که توسط زنبورتولید میشود. ضدپوسیدگی دندان وموثردرکاهش فشارخون این ماده خارق العاده خواصی شامل اثرضد باکتریایی،ضد قارچی، ضدانگلی، آنتی اکسیدانی ، ضدالتهابی، ضد پوسیدگی دندان دارد،همچنین به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی بدن ، به بود دهنده اختلالات دهان ولثه ، بیحس کننده موضعی ، کاهش دهنده فشارخون کاربرد دارد.
«گرده گل»
بیشک گرده گل بعلت داشتن پروتئین بالاومقادیری ازمواد معدنی، ویتامینها وچربیها، یک ماده مغذی است که به همراه شهد،غذای زنبوران عسل راتشکیل میدهدکه بیگمان میتواند به عنوان یک ماده مغذی درتغذیه انسان وحیوانات نیزمطرح باشد. موادخاصی درگرده وجودداردکه میتواند سبب افزایش شگفت انگیزی دربدن شود. ازقدیم مصرف گرده درتغذیه انسانهامطرح ، بوده است ودربدن ورزشکاران حرفه ای ازگردهنیزهمچون خاویاروبرخی مواد دیگربه عنوان غذای خاص نیروزا استفاده میکنند. خواص دارویی گرده: دانه گرده درپزشکی اهمیت خاصی دارد.دردرمان بیماریهای پرستات و آلرژی. ودرحال بی اشتهایی ازداروهایی که ازدانه گرده ساخته میشوند ، استفاده میکنند. دانه گرده به عنوان مکمل غذایی بکارمیرودوازآن دررفع چین وچروک ولکه های صورت استفاده میگردد. ازداروهای مشهورمیتوان به ofilorex،Prostaflor اشاره کرد. دارای تمامی مواد وعناصرغذایی پرمصرف وکم مصرف دربدن است. موادی چون اسیدهای آمینه ضروری موادمعدنی پرمصرف ویاکم مصرف دربدن ، ویتامینها واسیدهای چرب ضروری ، همه به مقادیرزیاد یامتوسط درگرده یافت میشود. همچنین مصرف گرده به عنوان مکمل غذایی میتواند کمبودهایی که درموادغذایی مصرف کرده به عنوان مکمل غذایی میتواند کمبودهایی که درموادغذایی وجودداردبویژه ویتامینها ازجمله ویتامینEرابرطرف کندوباعث بالابردن بازده متابولیسم موادغذایی دربدن شود. بدلیل حساس بودن برخی اشخاص نسبت به مصرف گرده مصرف آن باید بامقداراندک : مثلا یک گرم درروزشروع شود وچنانچه حساسیتی بوجود نیامد، میتوان مصرف آنرا تا حداکثر 12 گرم درروز ( 4 باردرروز- هربارسه گرم ) افزایش داد. ازدیگرخواص سلامتی پخش گرده میتوان به موارد زیراشاره کرد: * گرده تنظیم کننده کارروده ودرمان کننده یبوست است. * دارای نیروی جوانی است وموجب افزایش قدرت جنسی میشود. سبب رفع کم خونی وکم کردن فشارخون میشود. سبب تحریک متابولیسم وسم زدایی ازبدن میشود. آرام بخش اعصاب است وبرای درمان فشارهای عصبی ، بیخوابی ، ضعف حافظه وافسردگی سودمند است. * برای زنان بارداروشیرده مفید است. * درمعالجه ریزش مو وناراحتیهای پوستی سودمند است وبرای درمان لک وچروک پوست درفرمولاسیون کرمهاوماسکها استفاده میشود. * سبب افزایش طول عمرودرمان ناتوانیهای دوران پیری میشود وعوارض آن راکاهش میدهد.