ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
برنامه غذایی شیرخوار در ماه هشتم (دومین ماه شروع غذای کمکی)
دو هفته اول ماه هشتم
در این دو هفته ضمن ادامه برنامه قبل، زرده تخم مرغ به رژیم غذایی شیرخوار اضافه و دفعات تغذیه او 5 بار در روز می شود.
تخم مرغ را در آب به مدت 20 دقیقه می جوشانند تا کاملا سفت شود، سپس زرده سفت شده را از سفیده آن جدا نموده و روز اول به اندازه یک نخود از زرده تخم مرغ را در کمی آب جوشیده یا شیر مادر نرم و حل کرده سپس به شیرخوار می دهند.
هرروز صبح همراه با فرنی زرده تخم مرغ را به تدریج اضافه می کنند تا ظرف 10 روز به یک زرده کامل برسد. از آن به بعد یا هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوری فرنی (یا حریره) به کودک می دهند یا یک روز در میان یک زرده کامل تخم مرغ به او داده و روز بعد 5 تا6 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره بادام داده می شود.
برنامه غذایی شیرخوار در اواسط ماه هشتم
صبح | 10 صبح | ظهر | عصر | شب | |
یک روز | یک زرده کامل تخم مرغ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3تا6 قاشق مرباخوری سوپ |
روز بعد | 5 تا 6 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 ت 6 قاشق مرباخوری سوپ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ |
یاهر روز | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ |
در این زمان کم کم می توان از سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی، کدوحلوایی و نخود فرنگی (نخود سبز) نیز به فاصله هر سه روز به سوپ اضافه کرد ضمنا غلظت سوپ باید به اندازه حلیم باشد.
توجه:
به عنوان مثال 3 نوع سوپ که تنوع مواد غذایی در محتویات آن رعایت شده است ذکر می گردد.
1. گوشت مرغ، هویج، برنج، جعفری و سیب زمینی
2. گوشت گوسفند، لوبیا سبز، برنج، گشنیز و گوجه فرنگی
3. گوشت گوساله، کدو حلوایی، جعفری، سیب زمینی و گوجه فرنگی
اضافه کردن کمی پیاز رنده شده و خرد شده به سوپ برای رفع بوی مرغ یا گوشت اشکالی ندارد. همچنین افزودن چند قطره آب لیمو ترش تازه یا آب نارنج تازه به سوپ و غذای کودک هم آن را خوش طعم می کند و هم جذب آهن را افزایش می دهد.
دو هفته دوم ماه هشتم
برای تنوع بخشیدن به غذای کودک باید هر چند روز یک بار مواد تشکیل دهنده سوپ را تغییر داد.
هر سه روز یک بار می توان جو، بلغور گندم و رشته فرنگی را که قبلا پخته و نرم شده است به اندازه یک قاشق مرباخوری به سوپ اضافه کرد.
بعد از اضافه کردن جو، گندم و ... بهتر است به اندازه یک قاشق مرباخوری کره یا روغن مایع به سوپ اضافه نمود. افزودن کره یا روغن مایع به غذای شیرخوار به ویژه شیرخوارانی که رشد کافی ندارند به رشد آنان کمک می کند.
از سبزی های نشاسته ای و یا سایر سبزی ها می توان پوره تهیه کرد و به جای یک وعده فرنی صبح یا عصر از پوره استفاده نمود.
برنامه غذایی کودک در دو هفته آخر ماه هشتم زندگی
صبح | 10 صبح | ظهر | عصر | شب |
3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره یا پوره | 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ+ 2 تا4 قاشق مرباخوری ماست | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مرباخوری سوپ+ 2 تا 4 قاشق مربا خوری ماست |
دو هفته اول ماه نهم
در این زمان می توان حبوبات را نیز به سوپ شیرخوار اضافه کرد.
در مورد سایر حبوبات مثل لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و... بهتر است قبلا آنها را خیس کرده پوستشان را جدا نموده و بعد از پختن به سوپ اضافه نمود.
دو هفته دوم ماه نهم
در این هفته، میوه به صورت آب میوه تازه و تهیه شده در منزل و از میوه های فصل و اول به مقدار یک قاشق مرباخوری در روز همراه با یک قاشق مرباخوری آب سالم و ساده شروع شده و کم کم به 6 قاشق مرباخوری آب میوه خالص می رسد. آب میوه را می توان بعد از فرنی یا حریره ساعت 10 صبح داد.
برنامه غذایی شیرخوار در اواخر ماه نهم
صبح | 10 صبح | ظهر | عصر | شب |
3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ | 3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره یا پوره+ 6 قاشق مرباخوری آب میوه فصل | 3 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ+ 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست | 3 قاشق مربا خوری پوره یا فرنی یا حریره | 3 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ+ 2 تا 4 قاشق مرباخوری ماست |
توجه:
تا یک سالگی استفاده از کیوی، انواع توت (توت سفید، توت فرنگی، تمشک)، خربزه، آلبالو، و گیلاس به علت ایجاد حساسیت در شیرخوار، توصیه نمی شود.
دو هفته اول ماه دهم
برنامه غذایی شیرخوار در دو هفته اول ماه دهم
صبح | 10 صبح | ظهر | عصر | شب |
3 قاشق مرباخوری فرنی یا حریره+ نصف زرده تخم مرغ | 5 تا 6 قاشق مرباخوری از میوه رسیده و نرم شده | 6 تا 10 قاشق مرباخوری سوپ+ 2 تا 4 قاشق مربا خوری ماست | 3 قاشق مرباخوری پوره یا فرنی یا حریره+ تمه های بیسکویت یا تکه های نان | 6 تا 10 قاشق مربا خوری سوپ+ 2 تا 4 قاشق مربا خوری ماست |
دو هفته دوم ماه دهم
در این زمان ضمن تنوع بخشیدن به سوپی که برای شیرخوار تهیه می شود می توان از کته نرم که در آب گوشت یا آب مرغ پخته می شود همراه با خود گوشت استفاده کرد. برای تنوع غذا، بهتر است به کته نرم هر بار یک نوع از سبزی ها یا حبوبات را اضافه نمود. گوشت ماهی که تیغ های آن کاملا گرفته شده باشد همراه با کته نرم و سبزی می تواند بر تنوع غذایی کودک بیفزاید.
ماه یازدهم و دوازدهم
تنوع غذا در تهیه سوپ یا کته، پوره و ... رعایت می شود، با توجه به اشتهای کودک می توان به مقدار غذای هر وعده او اضافه نمود. توصیه می شود که هنوز هم از دادن غذاهای سفره خانواده به علت داشتن داشتن نمک و چاشنی اجتناب شود.
توجه:
از پایان شش ماهگی و همزمان با شروع غذای کمکی تا پایان 12 ماهگی غذای اصلی شیرخوار هنوز شیر مادر است لذا تغذیه با شیر مادر به طور مکرر و بر حسب تقاض و تمایل شیرخوار در تمام مدت شب و روز به ویژه قبل از هر وعده غذای کمکی باید مورد توجه قرار گیرد.
یک سیب زمینی متوسط را بعد از شستن کامل با پوست می پزند. بعد از پخته شدن، پوست آن را جدا می کنند سپس سیب زمینی را همراه با یک قاشق مرباخوری کره یا روغن مایع نرم کرده، کم کم به آن شیر پاستوریزه که قبلا جوشانده باشد اضافه می کنند تا به نرمی و غلظت دلخواه برسد.
پوره هویج هم مثل پوره سیب زمینی تهیه می شود با این تفاوت که اول یک هویج متوسط را کاملا شسته و پوست کنده و با کمی آب می پزند و بعد کره یا روغن و شیر را اضافه می کنند.
بررسی اثرات کافئین بر بدن
عوارض شیرین کنندههای بدون کالری
فست فود زیر ذره بین کارشناسان حوزه سلامت
ویژگی های ظروف آشپزی و اثر آن در پخت غذا